Etno i eko selaNEVIDIO

 
Jedno od najljepših sela u Crnoj Gori, Pošćenje, skriva predivno etno selo “Nevidio”. Za zaljubjenike u prirodu i zavisnike od adrenalina, ovo je savršeno mjesto za savršen odmor. Četiri biciklističke staze od 4,5 do 22 kilometra, 7 planinarskih staza koje obuhvataju ture od dva do 12 sati, kanjoni Grabovice, Pridvorice, Komarnice i Nevidio, posljednji osvojeni u Evropi samo su neki od sadržaja koji očekuju posjetioce u ovom etno selu. Najkraća planinarska tura obuhvata silazak do kraja kanjona Nevidio, dok dvanaestočasovna šetnja uključuje odlazak do Bobotovog kuka i povratak u selo preko Dobrog dola. Takođe treba istaći i 29 isklinčanih stijena za sportsko penjanje. Radi se i nekoliko stijena na Boljskim gredama za klasičan alpinizam, koje su visoke do 700 metara i trenutno su alpinistički hit. Osim toga, u pripremi je i jedna ferata u Boljskim gredama, koja će biti osposobljena naredne godine i koja će svakome ko želi omogućiti da bezbjedno prođe kroz najtežu stijenu.

      


Selo ima 36 ležajeva koji se nalaze u kamenim kućama, ukrašenim drvenim detaljima. Zahvaljujući podneblju i materijalu od kojih su kuće građene, temperature u njima je ljeti niža i do 15ak stepeni.

Restoran savardak nudi sva nacionalna jela.

Za ljubitelje ribolova, u rijekama ima pastrmke potočare, dok su u jezerima zastupljeni šaran i som. Ovaj kraj je veoma primamljiv i lovcima jer je bogat jarebicama kamenjarkama a od divljači su zatupljeni medvjed, vuk, divokoza i divlja svinja. Lasice su postale gotovo domaće životinje koje često možete vidjeti i u restoranu, u potrazi za nekim zalogajem.


Adresa: Pošćenje, Šavnik (30ak metara od magistralnog puta Risan-Žabljak)
MILOGORA    


Već  petnaestak godina, na dvanaestom kilometru regionalnog puta Pluzine-Žabljak, u selu Trsa nalazi se etno selo Milogora. Na Pivskoj planini na nadmorskoj visini od 1450m je u početku bila samo prijatna kafana u kojoj se služilo piće, a koja je velikim naporima gazde Dušana Jokanovića pretvorena u etno selo. U ljetnjim danima ovo selo nudi veliki broj atrakcija koje će pobuditi interesovanje svakom gostu i putniku prolazniku. Jahanje konja, priroda, iznajmljivanje bicikla, rafting Tarom i avanturizam daju poseban uzbudljivi duh ovom etno selu kao iz prošlosti. Osim toga u ponudi su i razni izleti (vožnja čamcem po Pivskom jezeru, foto safari – dzip ture Durmitorskim prstenom, pješačke ture sa vodičima, obilazak kulturno-istorijskih spomenika), bungalovi, kamp (pet dvokrevetnih bungalova i jedna koliba sa osam ležajeva), najbolji specijaliteti tradicionalnog pivskog kulinarstva (od kojih su najinteresantniji jagnjetina na pari i pivo iz snijega tokom čitavog ljeta),...


      


Geografski položaj Trsa omogućava svakom posjetiocu uživanje u prirodnim ljepotama. Ispod obronaka Durmitora u jednom danu možete iskusiti netaknutu prirodu kanjona Pive, Tare i Sušice.

 


Lokacija: Trsa-Žabljak 42 km, Trsa-Plužine 12 km, Trsa-Podgorica 122 km, Trsa-Sarajevo 135 km.

GOLEŠ


Na nadmorskoj visini od 1 600 m nalazi se čobanski katun Goleš. Od sela Trebaljevo je udaljen 12 km, a od centra Kolašina 18 km. Raspolaže sa 5 eko koliba sa po dva ležaja i jednom eko kolibom sa pet ležaja. Od katuna ka Biogradskom jezeru, Vranjaku i Crnoj Glavi vode tri markirane staze. Turisti imaju mogućnost da čuju lavež pasa, cvrkut ptica, zvono ovaca, cvrčke itd.

      


Hrana se priprema u posebnoj kolibi, a za pripremu je zadužena domaćica katuna. U ponudi jela se izdvajaju: kuvana jagnjetina u mlijeku, pečena jagnjetina, cicvara, popara, kačamak, priganice, domaći kajmak, kukuruza, pogača, domaći kolašinski sir, kravlje i ovčije kisjelo mlijeko, domaći sok od borovnice, med. Svi produkti koji se proizvedu na Golešu,  kao što su prirodni sok od borovnica, zove, jela od heljde, mesa i mliječnih proizvoda, se tretiraju pod prirodnim uslovima. Bitno je napomenuti da postoje paneli za solarno zagrijavanje.

 

Adresa: Selo Trebaljevo 81210 Kolašin
KOMNENOVO


Na nadmorskoj visini preko 900 metara, na obali Plavskog jezera u Vojnom selu, na oko 6,5 ha porodičnog imanja braće Turković, nalazi se Komnenovo etno selo.

Selo odiše duhom nekadašnjih vremena. Svi detalji i prirodni materijali koji su se koristili pri oživljavanju ovog sela, podsjećaju na živote naših predaka i njihovo rodno ognjište.

Hotel „Kula Damjanova“, na obali Pivskog jezera, predtsavlja spoj kamena i drveta koji će vas opčiniti. Raspolaže sa 85 ležajeva u komfornim sobama i apartmanima opremljenim u etno stilu.

Osim toga, gostima je na raspolaganju konferencijska sala sa 50 mjesta i restoranski dio koji, zajedno sa terasom, može da primi preko 300 gostiju.

      Za goste koji su željni rekreacije, u ponudi će vrlo brzo biti i profesionalni fudbalski travnati teren, teren za male sportove: fudbal, košarka, odbojka, rukomet kao i dva teniska terena, kao i staze za pješačenje i trčanje u potpuno netaknutoj prirodi. Ljubiteljima jahanja na raspolaganju su konji i Tarini ponići a i lovcima i ribolovcima je uživanje zagarantovano. Ne treba zanemariti ni paraglajding za one željne adrenalinskih trenutaka.  


Što se tiče izleta, postoje organizovani
karavani sa polaskom iz sela, terenskim prevoznim sredstvima koji obilaze najinteresantnije i najljepše krajeve: Ridsko jezero, Visitorsko jezero, dolinu Grebaje, Alipašine izvore i sve druge krajolike a uz pratnju stručnih poznavaoca ovih predjela.


Adresa: Vojno Selo, Plav

 


VUKOVIĆ


Etno selo Vuković pruža posjetiocima mogućnost raznovrsnih aktivnosti. Vožnja čamcem vještačkim jezerom, jahanje konja, monti bajk, obilazak okolnih atraktivnih sela kao što su Barice, Stožer, Pisana jela, Novakovića pećina i Novakovića stijene, na svega desetak kilometara od etno sela, terenskim vozilima, izlete ne vodopadima rijeke Lještanice i rafting Tarom i Limom sigurno će ispuniti svakog posjetioca zadovoljstvom i željom da se ponovo vrati. Smještaj u etno selu je u fazi renoviranja kako bi gosti bili u potpunosti zadovoljni uslovima.

      

 

Adresa: Rakonje bb, Bijelo PoljeMONTENEGRO


U blizini kanjona rijeke Komarnice nalazi se prvo etno selo u Crnoj Gori – Montenegro. Osim netaknute prirode, svaki posjetilac je u prilici da vidi bungalove sa interesantnom koncepcijom, kao što su Medene, Kanjonske, Disney, Tihova etno koliba i druge
.

Za sladokusce je namijenjen nacionalni restoran Komarnica u kojem možete probati jela tradicionalne crnogorske kuhinje (cicvara, hljeb ispod sača, kačamak, priganice, jagnjetinu u mlijeku i nadaleko čuveni pivski sir i skorup).

     


Etno selo nudi veliki broj tura i rekreativnog sadržaja, ali vaš odmor takođe možete upotpuniti različitim edukativnim programima, seminarima, radionicama, izletima i školom u prirodi. Ponuda je takva da može zadovoljiti potrebe i djece i odraslih: Dječija igraonica, dječije igralište, mali Zoo vrt, jahanje konja, vožnja biciklom, 80 km šetnih staza, 3 spusta do kanjona Komarnice, 3 Vidikovca, staza na mali Vojnik, Staza zaljubljenih, organizacija Raftinga Tarom sa licenciranim skiperima i čamcima, vožnja durmitorskim prstenom, vožnja Pivskim jezerom, izlet Kanjon Nevidio sa planinarima Gorske službe spasa.


Adresa: Brezna, Plužine (na tridesetom kilometru puta Nikšić – Plužine – Sarajevo)
IZLAZAK


Dobitnik “BED&BIKE” standarda za Crnu Goru, oaza tišine, čistog vazduha i netaknute prirode smještena je u Rudnicima. Etno selo “Izlazak” nudi
kolibe (stara kamena koliba, apartman sa kupatilom, tri četvorokrevetne drvene kolibe sa kupatilima, pet dvokrevetnih brvnara) koje se nalaze na samoj ivici kanjona. U restoranu „Koliba Izlazak“ će vas ugostiti ljubazno osoblje, a na jelovniku su brojna crnogorska nacionalna jela. U sklopu restorana su i tri kaskadno raspoređene terase sa koje se pruža nezaboravan pogleda na plavetnilo Pivskog jezera.

     


U okviru etno sela se nalaze i igraonica (mini park) za najmlađe, teren za mali fudbal i odbojku koji su dovoljno udaljeni da ne remete mir gostiju smještenih u kolibama.

Ovaj predio obiluje brojnim izletištima te je savršen za duge šetnje, vožnju bicikla, jahanje konja, planinarenje, lov i ribolov. „Izlazak“ nudi rafting Tarom, krstarenje Pivskim jezerom, jeep i foro safari, a i za ljubitelje motociklizma. Treba spomenuti i jednu od četiri najatraktivnije biciklističke, jeep safari staze i staze za motoriste u Crnoj Gori koja prolazi kroz selo i ucrtana je u turističke mape Crne Gore.


Adresa: Selo Rudnice, Plužine
KADMI


Smješteno na Njegušima, rodom kraju Petra II Petrovića Njegoša, etno selo Kadmi privlači posjetioce udobnim smještajem, dobrim domaćim jelima i divnom atmosferom. Neizostavan dio svake posjete je restoran, koji može prihvatiti 120 gostiju, a u kojem su njeguški pršut i njeguški sir nezaobilazni specijaliteti, ali i ostala nacionalna jela. “Kadmi” posjeduje deset bungalova sa 60 ležajeva. Svoje dane odmora možete začiniti i šetnjom, jahanjem konja, vožnjom bicikla, planinarenjem, lovom i ribolovom.
Njeguši i etno selo “Kadmi” pružaju trenutke za pamćenje.

     

Adresa: Njeguši, Cetinje
EKO SELO JUGOSLAVIJA


Na nadmorskoj visini od 1050 metara, na obroncima planine Pivske u Crkvičkom Polju, nalazi se eko-selo Jugoslavija. Idilična atmosfera sela i netaknuta priroda privlači turiste željne mira i tišine. Selo raspolaže sa sedam bungalova (ukupno 20
ležajeva)- brvanara, udobno opremljenih i svaki sa zasebnim kupatilom. U pitanju su dvokrevetni, cetvorokrevetni i bungalovi sa francuskim ležajem savršeno uklopljeni u prirodni ambijent. Naravno, crnogorska nacionalna jela možete probati u restoranu eko sela “Jugoslavija”, gdje se takođe služe i prirodno uzgajani proizvodi iz ovog kraja. Za aktivnije posjetioce u ponudi je veliki broj sadržaja: rafting Tarom, krstarenje Pivskim jezerom, pješacenje, obilazak katuna, vožnja biciklom, jahanje. Naravno, neizostavni su i obilasci kulturno istorijskih spomenika i manastira – Soko grad, Pivski manastir, Ostrog, kao i vožnja do Žabljaka atraktivnim “Durmitorskim prstenom” i panoramski izleti. U selu postoji i prostor za kampovanje.

     


Lokacija: Crkvičko Polje, PlužineEKO KATUN VRANJAK


Eko katun Vranjak se nalazi na granici Nacionalnog parka Biogradska gora, na 1750 metara nadmorske visine.

Kućice koje su napravljene od drveta u tradicionalnom stilu za ovo podneblje,  mogu da ugoste dvije osobe.

U ponudi Katuna Vranjak su domaća hrana i aktivnosti poput pješačenja, vožnje biciklom po stranama Bjelasice i još mnogo toga. Tokom cijelog ljeta, posjetioci katuna su u prilici da uživaju u jahanju konja pri čemu se umjesto sedala koriste drveni ručno rađeni samari, kakvi se na sjeveru Crne Gore koriste već vjekovima.

      

 

Lokacija: Kolašin


Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa

Copyright © 2008. Montenegro tourist service
Developed by Lemax