NP Prokletije  
                                      


   Nacionalni park Prokletije
, peti nacionalni park u Crnoj Gori proglašen je 2009. godine. Prostire se na površini 16.630 ha i obuhvata dva rezervata prirode: Volušnicu i Hridsko jezero. Zona zaštite oko parka je 6.252 ha.

   Na sjeveru je ograničen Gusinjsko-plavskom dolinom, na jugu visokim grebenima planine i albanskom granicom, na zapadu je rijeka Grnčar a na istoku planina Bogićevica.

  Glavne odlike Prokletija koje su uticale na proglašenje područja od nacionalnog značaja su karakteristični krečnjački reljef i prirodne ljepote. Stijene, koje su se formirale u oligo-miocenu, krečnjačkog su i  dolomitskog sastava. Reljef obiluje visokim vrhovima i kraškim oblicima (jame, pećine, uvale itd). Oštri vrhovi i izuzetno strme padine čine ovaj predio nepristupačnim. Najviše tačke su Zla Kolata (2.534 m), Maja Kolata (2.528 m) i Maja e Rosit (2.524 m). Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh (2.692 m) a ujedno je i najviši vrh Dinarskih planina.

   Izmedju planina Prokletija i Visitor nalazi se Plavsko jezero, u opštini Plav. Ono je ledničko jezero na visini 906 m iznad nivoa mora. Pruža se pravcem sjever-jug u dužini 2160 m, širine 920 m sa najvećom dubinom 9 m. Iz jezera ističe rijeka Lim.

   Planinski vrh Zla Kolata, visok 2.534 m, se nalazi u Crnoj Gori blizu granice sa Albanijom, i predstavlja najviši vrh Crne Gore.

 

Hridsko jezero

“Sakriveno” na nadmorskoj visini od 1970 metara, nalazi se“Jezero sreće” u dijelu Prokletija ispod strmog Hridskig krša između Velikog i Malog hrida, po kojima je i dobilo ime. Bistrina vode ovog jezera bila je inspiracija za mnoge legende. Prema jednoj od njih, stvorili su ga Bogovi da bi se u njemu, daleko od ljudskih očiju, kupale vile. Prema vjerovanju, kupanje u njegovoj vodi donosi sreću u zdravlju i braku, a bacanje vrijednog nakita - prstenja, burmi, narukvica, lančića, će navodno donijeti sreću u onome na šta se pomisli prilikom ubacivanja nakita u vodu.

                                               

Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa

Copyright © 2008. Montenegro tourist service
Developed by Lemax