NP Durmitor                                      
 

  
  Predjeli Durmitora, po lijepoti i neokrnjenosti rijetko i autentično dijelo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, Park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39.000 ha.
Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1.500 mnv, koju usijecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2.000 mnv i među njima najveći Bobotov kuk sa 2.525 m.

   Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih ''gorske oči'', na visinama iznad 1.500m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, pored ljepote jezerskog basena i blistave vodene površine, prostrani šumski predio koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim. Udaljeno je 2 km od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore.

    Po legendi, stvorio ga je Sveti Sava, da kazni neposlušne kaluđere, koji se nijesu pridržavali crkvenih kanona. Ime je dobilo po crnogoričnoj šumi koja se ogleda u njemu.

    Smješteno je na 1.416 metara nadmorske visine u podnožju Međeda i sastoji se od Malog i Velikog jezera koja su međusobno povezana vodenim tokom i najveće je i najpoznatije od 18 ledničkih jezera na Durmitoru

    U blizini Crnog jezera nalaze se, ne manje impresivna, Zmijinje jezero, utonulo u stoljetnu smrčevo-jelovu šumu i Barno jezero, u sredini prostranog tresetišta, okruženo sa svih strana, takođe, četinarskom šumom.

   U nizu hidrografskih bisera Durmitora izdvajaju se: ljepotom i divljinom okruženja - Skrčka jezera, okovana ledom i snijegom do sredine jula - Zeleni vir i Modro jezero i uljuljkana usred nepreglednih livada - Vražje i Riblje jezero.

   Među najljepšim ukrasima Parka su i bistre, silovite rijeke koje su ovom području podarile velelepne kanjonske doline. Posebno impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažom kanjona, čineći ga jednim od najljepših u svijetu.

    Po bogatstvu flore i faune, složenosti ekosistema, zastupljenosti preko 1.300 vrsta vaskularnih biljaka što predstavlja izuzetnu koncentraciju sa velikim brojem endemičnih i reliktnih vrsta, Durmitor predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost i trajnu inspiraciju naučnika i ljubitelja prirode. U sebi je unjedrio prave raritete prirode, kakve su i šume crnog bora na lokalitetu Crna poda čija grandiozna stabla, i do 50 m visine, odolijevaju vremenu punih 400 godina.

    Durmitorski nacionalni park obiluje značajnim brojem spomenika kulture od antičkog perioda do najnovijeg doba. Najkarakterističniji su srednjevjekovni spomenici: razvaline gradova i utvrđenja, mostovi i karaule, nekropole sa stećcima i manastirski kompleksi u dolini rijeke Tare.

   Kao primjere etnološke baštine, važno je pomenuti tipove seoskih kuća, tzv. ''savardake'' i vodenice rasijane po katunima i durmitorskim potocima.

    Sva raskoš prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, preovladala je da se NP ''Durmitor'' uvrsti u spisak Svjetske kulturne i prirodne baštine, odlukom Međunarodnog komiteta za Svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu 1980. godine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina, UNESCO-vim programom ''Čovjek i biosfera'' 1977.godine uvrštena u svjetske ekološke rezerve biosfere.
   
NP Durmitor zahvata teritorije opština: Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Pljevlja.
 
    NP Durmitor predstavlja jedno od najstarijih zaštićenih područja kod nas, jer je još 1907.godine, u vrijeme Kralja Nikole, u zoni Crnog jezera, ovo područje, proglašeno kraljevskim zabranom.

    Čudesni kanjon rijeke Tare, prašumski rezervat crnog bora, 18 glečerskih jezera "gorskih očiju", planinski vrhovi i vodopadi, nezaboravni vidikovci, čine svijet iskonske i nedirnute prirode ovog Nacionalnog parka i pružaju fantastične mogućnosti za turizam, tokom čitave godine. Durmitor je pored toga i već afirmisan planinsko-smučarski centar.
 

CENTAR ZA POSJETIOCE NP DURMITOR
 
    Nalazi se u Upravnoj zgradi NP u blizini Crnog jezera, gdje se mogu dobiti sve potrebne informacije u vezi sa turističkom ponudom Parka, prirodnim I kulturnim vrijednostima, a takođe se može pogledati I kupiti film o NPCG. Tu se nalazi I Prirodnjačka zbirka NP, prodavnica suvenira domaće radinosti, kao i sala za prikazivanje filmova za oko 30 posjetilaca.
 
 
IZLETNIČKI TURIZAM
 
   Šetnja oko Crnog jezera
 
   Od Upravne zgrade, posjetioci Parka mogu uživati u šetnji oko Crnog jezera u dužini od 4 km.
   U toku ljetnjeg perioda moguće je veslanje I kupanje na jezeru, a u toku zime šetnja po njegovoj zamrznutoj površini. Površina Crnog jezera je smrznuta tokom zime I snježni pokrivač se zadržava 120-150 dana. Durmitorci tvrde da je prelazak bezbjedan nakon što se uoče tragovi lisice. U jezeru živi nekoliko vrsta riba karakterističnih za planinska jezera (pastrmka).
   
   Izlet od Žabljaka do prekrasnog Zminjeg jezera se preporučuje jer je uspon blag I traje svega jedan (1) sat.
Uspon na Medjed je moguć iz više pravaca, ali se kao najinteresantniji može preporučiti uspon pravcem Crno jezero - Točak, Sruga, Mali Medjed, Veliki Medjed I silazak pravcem Velika previja, Lokvice, Crno jezero (tri sata hoda).

  Atraktivnost Parka čine brojni vidikovci, od kojih izdvajamo: Galev krš, Pirlitor, Mali i Veliki Štuoac, Savin Kuk i drugi. Za organizovane grupe angažuje se vodička služba.
 

KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE
 
    Kulturnu baštinu NP Durmitor čine brojna arheološka nalazišta - tumuli i nekropole sa stećcima, utvrđenja, srednjevjekovni manastiri, seoske crkve, istorijski spomenici, kao I narodno graditeljstvo-etnografski fond.


SPELEOLOGIJA

    Područje durmitorskog masiva se sa pravom može nazvati speleološkim Eldoradom.
    Evidentirano je preko 300 speleoloških objekata, od kojih je veliki broj ispitan. Tri najduža I najdublja objekta na ovom području su : Jama na Vjetrenim brdima, Jama u Malom Lomnom dolu i Jamski sistem u Sjevernim Obručinama.
 

SPORTSKO REKREATIVNI TURIZAM
 
Durmitorski masiv je kao stvoren za bavljenje raznim sportovima.
 
Sportski ribolov

Odvija se na rijeci Tari, Crnom i Vražijem jezeru u periodu 01.05 do 01.10.

 
Veslanje na Crnom jezeru

Služba NP izdaje čamce na Crnom jezeru.
 

Kajakaštvo
 
Jedna od interesantnijih disciplina je vožnja čamaca-kajaka na rijeci Tari.
Polazna tačka je kod II Logora do granice NP – Sušica i traje 1-2 dana


Splavarenje-rafting

Jedna od najatraktivnijih disciplina je splavaranje na rijeci Tari.
Splavarenje sa drvenim splavovima i gumenim čamcima, odvija se u organizaciji NP , kao I drugih turističkih organizacija-agencija.
Najbezbjednije splavarenje je u periodu 01. jula do 15. septembra kada je vodostaj rijeke Tare prilagodljiv za splavarenje.
Poslednjih godina, interesantno je i splavarenje koje se odvija od II logora do Žugica luke I traje 3-4 sata.
 

Kampovanje

Odvija se na za to određenim mjestima u zoni NP i to su:
II Logor, Žugica luka, Radovan luka, Škrka, Sušica i Dobri do.
 

Planinarenje

Durmitor je jedna od najbolje markiranih planina u Evropi i posjetiocima se pruža mogućnost planinarenja sa ili bez vodiča. Postoji i planinarska karta NP Durmitor u kojoj su ucrtane sve planinarske ture, od kojih su najpoznatije :
-Crno jezero-Zminje jezero( 1 h )
-Crno jezero- Jablan jezero ( 2 h )
-Crno jezero- Ledena pećina ( 3 h )
-Crno jezero –Bobotov kuk (5,30 h)
Najduži i najteži je uspon na Bobotov kuk (2.525 mnv) i traje pet sati I 30 minuta.
Planinari često koriste i odlazak na Škrku (1731 m/n) gdje je smješten planinarski dom. Odatle je moguć izlazak na najviše visove - Bobotov kuk i Prutaš (2393 m/n), kao i obilazak dva lednička jezera. Lokalitet Škrka je atraktivan za foto-safari, jer je bogat divljačem (divikoze, srne, medvjedi...). Čuvarska služba NP reguliše rad u ovom domu. Prenoćište u planinarskom domu 5.00 eura, šatori 3.00 eura. (morate poneti Vaše vreće)
Izuzetna konfiguracija terena omogućava: free climbing, mountain biking, orienteering, paragliding, snowboard...
Snowboard club Savin Kuk
Planinarsko sportsko društvo Komovi
Foto safari: od 1. juna do 1. oktobra
 
Sportski klub za ekstremne sportove
MONTENEGRO EXTREME:
Kružna rally tura - Durmitorski prsten
Za ljubitelje automobilizma, organizuje se kružna rally tura oko Durmitora - Durmitorski prsten, sa terenskim vozilima-džipovima, u dužini od 75 km. Ide se od Žabljaka preko Štuoca, platoa sela Male Crne Gore, preko kanjona Sušice, gdje u kanjonu Sušice park ima planinarsku kuću, zatim preko sela Nedajno, Trse, Pišca, Todorovog dola, Dobrog dola, Sedla, Pošćenske planine, Stožine i povratak na Žabljak.

 
MANIFESTACIJE
 
Najznačajnija manifestacija koja se održava na Žabljaku su Dani planinskog cvijeća, koja se održava od 11.do 13 jula, svake godine.
Manifestacija obuhvata:  
-Vjenčanje na Crnom jezeru /12.juli/,
-Organizovan odlazak na Savinu vodu u ranim jutarnjim časovima,
-Kup Crno jezero-takmičenje sportskih ribolovaca /jul /,
-Opštinsko takmičenje sportskih ribolovaca na Vražijem jezeru /jun/ ,
-Takmičenje sportskih ribolovaca-Kup Tara /avgust/ i
-Takmičenje sportskih ribolovaca-penzionera na Crnom jezeru /avgust/.

 
Ostala takmičenja
-Snowboard na lokalitetu Karlica,
-Mountain biking po nepristupačnim terenima,
-ostale extremne sportske aktivnosti u saradnji sa NVO.
 
 
Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa