Login

Abeceda tradicionalne kuhinje

   Zaželite li se tradicionalnih jela, Crna Gora će ispuniti sva vaša očekivanja. Evo što ćete naručiti, pojesti ili jednostavno morate probati:
Cicvara
- Uz ovo jelo obično se služi beli kuvani krompir i kiselo mleko. Mladi kravlji sir ili kajmak se mešaju sa brašnom dok se ne oslobodi mast. Reč je o jelu visoke energetske vrednosti, prijatnog ukusa – bukvalno se topi u ustima.

Crnogorska jagnjetina u mleku - pravi je specijalitet. Od oko 2 kg mesa koje se kuvaju u domaćem mleku uz dodavanje začina i krompira, može se poslužiti osam osoba, pa se, pogotovu u severnijim oblastima, ovo jelo sprema prilikom svečanijih prigoda.


Jagnjetinja ispod sača – kada je reč o jelima ispod sača, interesantno bi bilo opisati sam proces spremanja. Jela ispod sača su daleko ukusnija od svih jer se spremaju na gotovo prastari način – meso i krompir stavljaju se pod metalni poklopac tzv. sač, koji se zatim prekriva žarom i pepelom. Na ovaj način, zadržava se aroma, a jelo je ravnomerno pečeno na prirodan način. Jagnjetinja je, recimo, najukusnija ukoliko je spremljena na ovaj način. Crnogorski nacionalni restorani pripremaju je na ovaj način i danas.

Japraci
- izuzetno bogato i hranljivo jelo. U kilogram raštana i pola kilograma junećeg mesa dodaju se i pirinač, biber, pa čak i suvo meso. Kuvanjem se oslobađa masnoća a jelo dobija na ukusu.


Kačamak
– kašasto, jako jelo koje se sprema od pšeničnog, heljdovnog, ječmenog ili kukuruznog brašna i služi se sa sirom i kiselim mlekom. Smočanim kačamakom se naziva onaj kome se dodaje sir, odnosno kajmak i koji se dugo meša specijalnom drvenom kašikom. Ukus je u ovom slučaju još bolji, a ljudi na selima ga preferiraju jer im daruje energiju koju troše nešto težim radom. Nalazi se u ponudi svakog nacionalnog restorana. Kačamak od krompira je možda i najzanimljivija varijanta ovog jela.Kobasica – priprema se sušenjem, najčešće na Njegušima, posebnom tehnikom. Izuzetno je ukusna i jaka.


Kuvani krompir – lagan i omiljen obrok, koji prati sir i kiseli kupus. Sprema se jednostavno – polučasovnim kuvanjem krtole tj krompira.

Popara
– mešanjem komada hleba sa mlekom uljem i sirom dobija se interesantno i jeftino jelo duboko ukorenjeno u crnogorsku ishranu.
Podgorički popeci
– zanimljivo aranžirano jelo ; u odrezak od telećeg mesa zamota se komad sira ili starijeg kajmaka i komad pršuta, daljim pohovanjem i prženjem dobija se izvrsno jelo sočne i bogate unutrašnjosti, i ukusne i hrskave spoljašnjosti.Pršut
– najpoznatiji pršut, njeguški, prednjači kvalitetom i u odnosu na italijanske proizvođače. Reč je o mesu o kome se danonoćno vodi računa, dok se suši isključivo na bukovom drvetu i po više meseci. Uz njega se služi domaća, najčešće lozova rakija, i njeguški suvi sir.

Raštan
– jako ukusno jelo od lokalnog povrća iz porodice kupusa, kuva se uz beli krompir i dosta začina.
Sarma, punjene paprike, đuveč, pilav
itd samo su neka od jela koja, pored crnogorskog, karakterišu i prostor ostalih balkanskih zemalja. Svako od ovih jela nosi mali, ali značajan dio i Crne Gore u sebi, pa ih toplo preporučujemo tokom vašeg boravka na ovim prostorima.

Čorbe
– čorbe se u Crnoj Gori spremaju uglavnom uz rezance, krompir ili povrće. Posebno je zanimljiva čorba od koprive, a gotovo da nijedna ne izostavlja kuvano sveže meso te su izuzetno hranljive i bogate.
Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa