Login
   Dobro došli dragi gosti. Za predjelo se u Crnoj Gori služi meza, a u mezi: njeguški pršut, kastradina, goveđi košet, sušeni šaran, pljevaljski sir, crmnički sir, durmitorski kajmak, kučki sir, barske masline. Sad izvolite čašu loze koja se toči sporo, ali se mora isprazniti brzo i bezrezervno.


Supe, čorbe i kašeU Crnoj Gori se možete osvežiti bistrom supom, čorbom i kašom. Bistre supe (kokošja, goveđa, jagnjeća) se služe kao aperitiv glavnom jelu za središnjeg dnevnog obroka, ručka. Okrepljujuće čorbe (čorbe od koprive, čobanska krem supa od vrganja, otkos čorba, čorba od crnjaka) i kaše (ječmena kaša sa pečurkama, kaša sa pečurkama, kaša od rezanaca) mogu poslužiti i kao dostatno samostalno jelo.
Glavno jelo


Nadam se da niste sasvim siti, jer smo tek stigli do glavnog jela. Pripremite se za glavni užitak u: kuvanoj jagnjetini (bravetini), jagnjetini u mleku, kačamaku, kuvanoj krtoli (krompirovim polama serviranim sa jogurtom, sirom ili vrhnjem), japracima, mahunama, "čorbastom pasulju" s dimljenim kobasicama, salamama ili rebrima, ćuftama (mesnim okruglicama), đuveču, musaki od krompira (sa mlevenim mesom), sarmi, satarašu (usitnjeno prženo povrće), pilavu, priganicama, mediteranskim specijalitetima sa obalnog južnog dela Crne Gore: lignjama, salatama od hobotnice, tunom i drugim morskim ribama, školjkama, škampima..., ribljim specijalitetima: sušenom ukljevu, dimljenom krapu (delikatesa), karašu, šaranu, skakavici, jegulji i pastrvi. U slučaju da je vaš domaćin pobornik "crnogorskog fast fooda", ponovo ste jako dobro prošli. Očekujte jela s roštilja: ćevape, pljeskavice i ražnjiće, ali i ružmarinom, lovorom, češnjakom, peršunom, maslinovim uljem i domaćim limunom "namirisane" riblje specijalitete.


SalateBogatstvo crnogorske trpeze upotpunjavaju i osvežavaju salate: salata od paradajza, zelena salata često sa dodatkom listova mladog luka, mešana salata od paprike, zelenog i crvenog paradajza, zelja, mrkve i drugog povrća, ajvar, kiselo zelje, turšija ili kiseli krastavci, dio tradicionalne crnogorske meze.


DesertBogat crnogorski obrok prati i bogat izbor deserata. Uživajte u niskokaloričnom svežem ili suvom voću ili nešto složenijim, kaloričnijim, ali i slasnijim desertima: priganicama (servirane sa sirom, džemom ili medom), krofnama i palačinkama, baklavama, tulumbama, krempitama, šampitama i štrudlama.

Zaokružili smo jedan obrok, ali nam još puno crnogorskih jela nedostaje:


Hleb ili leb

Hleb u crnogorskoj prehrani ima važnu ulogu. Jede se uz gotovo svaki obrok, a najzastupljeniji su pšenični, ražani i hleb od ječma.


PiteBez pita u crnogorskoj kuhinji ne ide, pogotovo bez: zeljanice ili pite od zelja i drugog povrća, sirnice - pite napravljene smesom od sira i jaja, krompiruše od krompira i luka, koturače dobivene od domaće pšenice, uzljevka ili izljevuše, pite bez kora, dobivene pečenjem smese.Poseban su specijalitet pite od domaćeg punomasnog brašna, ali i pita sukača čija priprema spada u kulinarsku umetnost.

PićeTurska kafa nezaobilazan je dio rituala gošćenja u Crnoj Gori. Uz tursku kafu pije se i espresso, mineralna voda (kisela), boza, mezgra, sok od grožđa i šipka.Položaj, geografske odlike i klima Crne Gore pružaju savršenu podlogu za proizvodnju aromatičnih crnogorskih žestina. Najpoznatije jesu šljivovica i lozovača (lozova rakija, loza). Nikšićko pivo je nezaobilazan dio rituala pivopija.

Mediteranski dio Crne Gore pogoduje vinogradarstvu. Crnogorska vina su mahom suva i bogata taninom. Vrhunsko crnogorsko vino Vranac upoređuju sa italijanskim Chiantijem. Ne zaostaju Krstač, Cabernet, Chardonnay, a glasovito je i crno Crmničko vino.
 
Korisnički servis
Montenegro Tourist  Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12,
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa